tiistai 17. huhtikuuta 2012

Päivän haaste: Zoomia ja synteettistä ääntä

Lataan koneelle JAWS 13.0 (jo aikaisemmin mainittu ruudunlukuohjelma) demoversion. Tuijottelen hetken vieressäni olevaa lunttilappua, josta löydän komentoja. Ja ei kun tuumasta toimeen. Sormeni, jotka yleensä lentävät näppäimistöllä, haparoivat nyt komentoja ja kaiuttimista kuuluu synteettinen puhe, joka kertoo mitä tietokoneen ruudulla tapahtuu. Puhe on niin nopeaa, että siitä on vaikea saada selvää, etenkin kun tämä versio puhuu englantia. Ja minä kun luulin olevani varsin pätevä tuossa kielessä! Toki puheen saisi asetettua hitaammalle, mutta jätän sen nyt tällä erää väliin. Vaikka itselleni puhe kuulostaa käsittämättömältä joukolta kirjaimia yksi toisensa perään, niin näkövammainen, jonka kuuloaisti on luultavasti viritetty herkemmälle kuin omani, tottuu siihen pulinaan luultavasti ajan kuluessa ja siitä tulee ymmärrettävää.

Kokeilen laittaa silmäni kiinni ja seurata ohjelman lukemia otsikoita. Miten voin saada niistä selvää kun en edes ruutua samaan aikaan katsellessani meinaa löytää sitä kohtaa mitä synteettinen puhe juuri toistaa?! Manailen mielessäni kun komennot eivät toimi ja myöhemmin samana päivänä opinkin, että itse asiassa nämä eivät toimi kunnolla Chromea käytettäessä. No just…Eri ohjelmistoissa vain yleisimmät pikanäppäimet ovat yhteisiä ja on paljon ohjelmistokohtaisia näppäimiä. Näkövammainen toimii pitkälle muistin avulla, ja pikanäppäinten muistettavuus on erittäin tärkeää. Jos minä kaipaan loogisuutta ja sitä, että saisin itse mahdollisuuden määritellä pikanäppäimet, niin voisin kuvitella tämän tuovan helpotusta myös näkövammaiselle.

Entäpä ZoomText ohjelma sitten. Nimensä mukaan se suurentaa, ihan kuin kädessä olisi suurennuslasi. Siitäkin saisi ladattua 60 päivän kokeiluversion, mutta skippaan senkin ja testaan lähes samaa ajatusta suurentamalla ruutuni mahdollisimman suureksi siten että kirjaimet on kutakuinkin fonttikokoa 72. Toisin kuin oma pikku demokokeiluni, oikea ruudunlukuohjelma lukee näytön tekstin sitä mukaa kun käyttäjä liikkuu esimerkiksi valikoissa tai vaikkapa hakukoneen tuloksissa verkkosivulla. Vaikka tietokoneen käyttämiseen pelkällä näppäimistöllä tottuu, on se silti näkövammaiselle väistämättä näkevää käyttäjää hitaampaa: hän kun ei voi osoittaa ja klikata hiirellä haluamaansa kohdetta. Näkeväthän silmäilevät näyttöä muualtakin kuin missä kursori on juuri sillä hetkellä. Ruudunlukuohjelma taas voi olla vain yhdessä paikassa kerrallaan, jolloin kokonaisuuden hahmottaminen on näkövammaiselle vaikeaa.

Lisäksi on toimintoja, joita näppäimistöllä ei edes voi tehdä, kuten elementtien raahaamista hiirellä ja pudottamista uuteen paikkaan. Verkkosivuille liikutaan sarkainnäppäimellä sivun elementistä toiseen. Yleensä varsinaiseen sisältöön pääseminen vaatii melkoista naputtelua, kun käydään läpi sivun bannerimainokset ja muu roina.

Tämä lähinnä demonstroi sitä millaisia erilaisia ongelmia näkövammainen kohtaa tietokoneella visuaalisuuteen perustuvan teknologian kanssa ja näin näkevän näkökulmasta se tuntuu valtavan haasteelliselta, sitä kun on tottunut nopeaan hiirellä liikutteluun ja katseella etsimiseen. Onneksi on näitä erilaisia apuvälineitä joita näkövammaisille on tietokoneen käytön tueksi. Ryhmässä on huomannut, miten ihmisillä on kuitenkin intoa oppia ja kotiin lähdetään hymyssä suin. Tietokone ja apuvälineet avaavat näkövammaiselle maailman mikä on meille kaikille avoin. 

MP

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti