tiistai 24. huhtikuuta 2012

Arvailuleikki


Luemme Ilta-Sanomia 88- vuotiaan sokean kurssilaiseni kanssa. Käytössämme on WindowsLuetus-ohjelma. Monotoninen ääni lukee uutisotsikoita.

Kanerva eroaa
4 Faktaa
Susi vei koiran Kouvolasta

Takaa kuuluu muiden iloista pulinaa. Kukin kurssilaisista etsii itselleen mieleistä tai tärkeää tietoa. Kuulostelen hetken ääniä takaani. Marita harjoittelee Op-verkkopankin käyttöliittymää harjoittelutunnuksilla ZoomTextin avulla. Tarmo rakastaa musiikkia ja etsii siihen liittyvää tietoa. Käytössään hänellä on Jaws-ohjelma. Kaikilla taidot kehittyvät kerta kerralta.

3 Tapausta
13456 Lähetä uutisvinkki

Minä näen tekstin ohjattavani ei. Ohjattavani on täysin näppäinten varassa.  Suljen silmät ja keskityn kuuntelemaan. Yhä kätevämmin hän valitsee uutisen, avaa sen, kuuntelee, sulkee ja valitsee uuden. Toimintaa hidastaa kuitenkin otsikointi. Monessa kohtaa joudumme arvaamaan mitä otsikon takana on ja viitsiikö sen sitten avata.

5 Tapausta
2 Faktaa
Pojalta irtosi sormi

Ehkä toimittajienkin pitäisi lukea joskus tekstejään vaikkapa WinLuetuksella. Pikkuhiljaa alan ymmärtämään yhä paremmin ettei saavutettavuus ole vain Web- tai laitekehittäjien asia vaan meidän kaikkien. Kaikessa toiminnassaan voi miettiä omaa osuuttaan tuottaa käytettävää asiaa.

Näkövammaistahojen testausohjeet verkkosivuille ja – palveluille löytyvät oheisen linkin takaa.

SV

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti